4 яйца
1 кубче мая–42 гр.
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
400 мл. пр. мляко
50 гр. краве масло
брашно около 1 кг.
Маята със захарта и топлото мляко се обърква,добавят се 2 с.л. брашно и се оставя да шупне.Замесваме меко тесто с шупналата мая,разбитите яйца брашното и солта,оставяме да втаса за около час.От това тесто стават две малки или една голяма пита.Голямата топка я разточваме и с помощта на нож изрязваме форма на сърце.Слагаме сърцето в голямата тава на фурната върху хартия,мажем с жълтък,ръсим със семена,от едната малка топка тесто точим кора и я режем с резачката за тесто.Слагаме решетката върху тестото и изрязваме излишното.
От другите две малки топки тесто правим два фитила и ги долепяме по края на сърцето.С ножичка отгоре правим разрези по фитилите на разстояние 2 см.Намазваме питата с яйце ,отгоре украсяваме с цветя и листенца.Листенцата и цветята се правят от 100 гр.вода,1 ч.л. сол и брашно за твърдо тесто.Печем питката на 170 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар