вторник, 16 септември 2014 г.

Пита Слънце с пълнозърнесто брашно

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.669089903149071.1073741901.619410704783658&type=3
                                                                                                                                   
Рецепта: за бялото тесто: 1 пак. суха мая,250 мл. пр. мляко,1 яйце,2 с.л. олио,1 ч.л. сол,1 ч.л. захар и 500 гр. брашно за тъмното тесто: 1 пак. суха мая,250 мл. пр. мляко,1 яйце,2 с.л. олио,1 ч.л. сол,1 ч.л. захар и 500 гр. пълнозърнесто брашно,за мазане:50 гр. кр. масло,за намазване на питката:1 жълтък,2 с.л. олио и 2 с.л. пр. мляко Замесваме поотделно първо тъмното тесто,защото втасва по бавно и после бялото тесто.Бялото тесто го разделяме на една голяма и една малка топка,голямата топка разделяме на три,разточваме три кръгли кори,които мажем с масло и редим една върху друга,срязваме на 8 триъгълника,но не до края,за да останат свързани.Всеки триъгълник го обръщаме навън.Останалото бяло тесто разточваме на правоъгълна кора и изрязваме лентички,които поръсваме с брашно.Тъмното тесто разделяме на една голяма и две малки топки.Голямата топка разделяме на три,разточваме на кръг с по малък диаметър от този с бялото тесто,мажем корите с масло и ги редим една върху друга.Режем на осем отделни триъгълника.От едната малка топка тъмно тесто разточваме кръг,който е за средата на питата и върху него подреждаме лентичките от бялото тесто.От втората малка топка тъмно тесто разточваме кора и изрязваме лентички,които поръсваме с брашно и редим между белите като решетка.Слагаме в средата на питата готовата плетеница.Накрая поставяме тъмните триъгълници между белите като лъчи.Тестото втасва за около 40 мин.Мажем с разбития с млякото и олиото жълтък и печем на 170 градуса.Ако предпочитате може да направите питата само с бяло тесто :)
 
 
 
 Добър апетит :)