Рецепта: за бялото тесто: 1 пак. суха
мая,250 мл. пр. мляко,1 яйце,2 с.л. олио,1 ч.л. сол,1 ч.л. захар и 500
гр. брашно за тъмното тесто: 1 пак. суха мая,250 мл. пр. мляко,1 яйце,2
с.л. олио,1 ч.л. сол,1 ч.л. захар и 500 гр. пълнозърнесто брашно,за
мазане:50 гр. кр. масло,за намазване на питката:1 жълтък,2 с.л. олио и 2
с.л. пр. мляко Замесваме поотделно първо тъмното тесто,защото втасва
по бавно и после бялото тесто.Бялото тесто го разделяме на една голяма и
една малка топка,голямата топка разделяме на три,разточваме три кръгли
кори,които мажем с масло и редим една върху друга,срязваме на 8
триъгълника,но не до края,за да останат свързани.Всеки триъгълник го
обръщаме навън.Останалото бяло тесто разточваме на правоъгълна кора и
изрязваме лентички,които поръсваме с брашно.Тъмното тесто разделяме на
една голяма и две малки топки.Голямата топка разделяме на три,разточваме
на кръг с по малък диаметър от този с бялото тесто,мажем корите с масло
и ги редим една върху друга.Режем на осем отделни триъгълника.От едната
малка топка тъмно тесто разточваме кръг,който е за средата на питата и
върху него подреждаме лентичките от бялото тесто.От втората малка топка
тъмно тесто разточваме кора и изрязваме лентички,които поръсваме с
брашно и редим между белите като решетка.Слагаме в средата на питата
готовата плетеница.Накрая поставяме тъмните триъгълници между белите
като лъчи.Тестото втасва за около 40 мин.Мажем с разбития с млякото и
олиото жълтък и печем на 170 градуса.Ако предпочитате може да направите
питата само с бяло тесто :)
Добър апетит :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар