събота, 6 септември 2014 г.

Пита "Далия"


На този линк ще намерите подробни снимки как е оформена питката:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.674184572639604.1073741906.619410704783658&type=3   рецепта: 1 кубче мая,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,500 мл.пр. мляко,3 с.л. олио,2 яйца,брашно около 1 кг. за меко тесто,за намазване: 1 жълтък,2 с.л. олио,2 с.л. пр. мляко,за овалване: маково семе Маята,захарта и 2 с.л. брашно се разтварят и се оставят да шупнат,добавят се яйцата,олиото,солта и брашното,замесваме меко,еластично тесто,оставяме да втаса за около 40 мин. От това тесто се правят две малки или една голяма пита.Разточва се кръг с размер 20 см и се слага в средата на тава с хартия за печене.Разточваме правоъгълни ленти,всяка режем напречно както е показано,прегъваме и редим върху кръга тесто.Във всяко листенце пъхваме топче тесто,с големината на лешник,оваляно в маково семе. В средата слагаме лентичка,прорязана от едната страна и навита на руло.Питата втасва за около 30 мин.,мажем с разбития с пр. мляко и олио жълтък и печем на 170 гр. 

 
Питката става много ефектна и е подходяща за празник :) Ето клип как да оформите питката: https://www.youtube.com/watch?v=TidDjPqnGfg