неделя, 7 септември 2014 г.

Сватбена пита

рецептата на питката и снимки как е направена може да видите тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.709640579094003.1073741947.619410704783658&type=3   рецепта: 1 кубче мая-42гр.,500 мл. пр. мляко,1 ч.л. захар,3 яйца,3 с.л. олио,1 ч.л. сол,брашно-1,200 кг.,за намазване: 1 жълтък,2 с.л. олио и 2с.л. пр. мляко,семена за овалване,тесто за украса:100 мл. вода,200-250 гр. брашно,1 с.л. сол Замесваме си меко и еластично тесто,оставяме го да втаса и да си удвои обема.Разточваме две кори,мажем с олио и навиваме на руло.В тава с размер 36 на 24 см. в средата слагаме правоъгълник от тестото с размерите на малката тава-22 на 11 см и отгоре слагаме решетка от тесто.Рулата тесто режем на колелца с дебелина около 2 см. и ги редим около средата като между тях редим топчета от тесто и ги овалваме в семена.Малката пита правим по същия начин без да слагаме решетка в средата.Питките втасват около 40 мин. и се мажат с разбития с олиото и млякото жълтък.Печем на 170 градуса.


 След като изстинат питките в средата на голямата пита забиваме дървено шишче и забождаме отгоре малката пита.Замесваме тестото за украсата и изрязваме листенца и правим розички.В тава с хартия изсушаваме украсата във фурната на 100 градуса за около половин час.След като изстинат розичките се забождат с клечки за зъби и се забождат в питката.Листенцата се бодат в питката без клечки.


 https://www.facebook.com/video.php?v=709548775769850&set=vb.619410704783658&type=3&theater